skip to content

 

Schrijfdans

Deze unieke schrijf- en beweegmethode leert kinderen vlot, vloeiend en veerkrachtig te schrijven. Met de ondersteuning van speciaal voor Schrijfdans geschreven muziek leren kinderen van verschillende leeftijden bewegingen in de ruimte maken om deze vervolgens op papier verder uit te werken. 

 Helen van der Pol-Motorische Remdial Teacher en Scrijfdansdocent

Kleuters

Bij kleuters wordt er gewerkt met veel ronde vormen en vloeiende bewegingen. Het verwerken van sensomotorische prikkels, ontstaan door gebruik te maken van verf, zeep, sponsen, scheerschuim, krijt ed., is zeer belangrijk voor het hebben van een tactiele beleving. Door het maken van ronde, vloeiende vormen, bewegen de kinderen vanuit hun schouders naar elleboog en pols (zie ontwikkelingsfase binnen-buiten/romp-ledematen). Vanuit deze ontspannen bewegingen ontstaan op natuurlijke wijze de vormen die als basis dienen voor de ontwikkeling van het schrijfproces. Om het lateralisatieproces te bevorderen wordt er aanvankelijk met twee handen gewerkt. Vanuit deze werkwijze ontstaat een duidelijke keuze voor een voorkeurshand.

 

Muziektekeningen

Het leren van de basisbewegingen die nodig zijn voor het schrijven van ronde en rechte vormen van cijfers, letters en verbindingen wordt ondersteund door het maken van muziektekeningen met verschillende thema's.

 

Muziekondersteuning

Er wordt met Schrijfdans gewerkt van groot naar klein. Aan de ontwikkeling van de fijne motoriek wordt veel aandacht besteed door met kleurpotlood en andere fijn materialen te werken. Tijdens de gehele ontwikkeling van het handschrift blijft muziekondersteuning in deze schrijfmethode de rode draad.

 

Oorsprong van Schrijfdans 

Deze methode is ontwikkeld door Ragnhild A. Oussouren, gediplomeerd grafoloog en schrijfpedagoog. Geinspireerd door de methode van Magdalena Heerman’s “Schreibbewegungstherapie” en haar samenwerking met mevr. C. Haenen van der Hout is het schrijfdansen in deze vorm ontstaan. Door toevoeging van muziek, spelletjes, opzegversjes en andere ideeën heeft Ragnhild haar eigen draai en zwaai gegeven aan het huidige schrijfdansen.

 

 


ENKINEO.NL | Copyright 2013 | Hosting & Webdesign : ERC-Automatisering.nl | Teksten: Helen van der Pol